Gluten hangi besinlerde bulunur? – Sıhhat Haberleri

Uzm. Dyt. Sümeyye Kavacık, gluten hakkında data verdi. Glutenin buğday, arpa ve çavdar benzer biçimde tahıllarda bulunan ve bazı bireylerde sindirim problemlerine neden olabilen bitkisel bir protein bulunduğunu ifade eden Kavacık, ”Gluten; ekmek, makarna, bulgur, irmik, kek, pasta, börek benzer biçimde hamur harcı işlerinde; buğday ve arpa içeren içeceklerde bulunur. Çölyak hastalarının, gluten intoleransı ve buğday alerjisi olan bireylerin bu gıdaları paketlerinde ‘gluten içermez’ benzer biçimde bir ibare olmadıkça tüketmemesi gerekir” dedi.
Gluten hangi besinlerde bulunur?
Glutenin ilave edilmiş olduğu ürünlerin kıvam almasını, arzu edilen esneklik ve yumuşaklığa ulaşmasını sağladığını belirten Kavacık, “Arpa, buğday, çavdar benzer biçimde tahıllarda bulunur. Ek olarak, kaymak, krema, şehriye, un içeren çorbalar, oldukca yağ katılmış yiyecekler, baklava, tulumba, revani, kek, pasta, çörek, kurabiye benzer biçimde tatlılar; makarna, erişte, tarhana, bulgur, yarma, ekmek benzer biçimde buğday, çavdar ve tahıldan yapılmış gıdalar; arpa ve malt içeren alkollü içkiler, boza, işlenmiş kahve çeşitleri gluten içermektedir” ifadelerini kullandı. Kimler glutensiz beslenmeli? Son yıllarda meydana getirilen sınırı olan çalışmaların gluten içermeyen ürünlerle beslenmenin genel sıhhat durumunu artırdığı, kişinin kendisini daha dinamik hissetmesini sağlamış olduğu ve zayıflamaya destek olduğu gösterdiğini ifade eden Kavacık, ”Sadece değişik araştırmalarda, glutensiz beslenme rejiminin sürdürülmesinin sıhhat açısından lüzumlu olmadığı da öne sürülür” dedi. Çölyak hastalığı ile ilgili bilgiler paylaşan Kavacık, ”Genetik ve çevresel faktörlerin tetiklediği çölyak hastalığı, çoğu zaman bir yaşından sonrasında kişinin gluten içeren gıdaları tüketmesiyle ortaya çıkar. Bulantı, kusma, ishal, iştah kaybı ve huzursuzluk benzer biçimde emarelere neden olan çölyak hastalığı; gelişim geriliği, kilo alamama, infertilite (kısırlık) ve kemik erimesi benzer biçimde semptomlara da yol açabilir. Tek tedavi seçeneğinin glutensiz beslenme olduğu çölyak hastalığının tanısı için doktor, fizik muayenenin arkasından kişiye kan testi yapılmasını ister” dedi. Gluten intoleransının çölyak hastalığından değişik bulunduğunu belirten Uzm. Dyt. Kavacık, ”Gıda kaynaklarından alınan glutenin vücut tarafınca tolere edilememesine bağlı olarak görülen ve alerjik bir tepki olan gluten intoleransı, ara sıra ‘çölyak dışı gluten intoleransı’ olarak da tanımlanır. Çölyak hastalığı için meydana getirilen testlerin negatif çıkmış olduğu bu rahatsızlığa özgü bir tanı testi bulunmaz. Tanı için gluten, 1-3 ay süresince beslenme düzeninden çıkarılır. Bu süre süresince belirtilerin azalması ve glutenle beslenmeye devam edildiğinde şikayetlerin artmasıyla tanı koyulur” açıklamasında bulunmuş oldu. Kavacık buğday alerjisiyle ilgili ise ”Yetişkinlere oranla çocuklarda daha yaygın görülen buğday alerjisi, buğdayda bulunan proteinlerden minimum birine karşı bağışıklık sisteminin anormal tepki vermesi olarak tanımlanabilir.  Bazı kişilerde buğday ununun yalnızca solunmasıyla da ortaya çıkabilen semptomlar, çoğunlukla solunum güçlüğü, şişkinlik, bulantı, baş dönmesi, süratli nabız, ürtiker, gerilim düşüklüğü ve şuur kaybı olarak görülür” değerlendirmesinde bulunmuş oldu.
Glutensiz rejim nedir?
Glutensiz diyetin buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren tüm gıdaların tüketilmemesi ile yapıldığını kaydeden Kavacık; mısır, patates, pirinç, soya ununun zararsız bulunduğunu söylemiş oldu. Kavacık, ”Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez. Günlük tüketilebilecek gluten miktarı için net bir sınır olmamakla beraber 10 miligramın altındaki değerler anlamlı histolojik değişikliklere niçin olmadan semptomları iyileştirmede etkindir. Soya fasulyesi, mısır, pirinç ve patates güvenlidir. Süt ürünleri başlangıçta gelişen sekonder laktoz intoleransı sebebiyle tolere edilemezken, tedavinin ilerleyen aylarında tüketilebilir. Undan nişasta ve ufak bileşenlerin yıkanarak uzaklaştırılmasının arkasından ayrılabilen gluten, protein yapısında bir bileşendir ve yüzde 65 oranında su ihtiva eder” dedi. Glutensiz gıdanın iyi mi seçileceğine yönelik de açıklamalarda bulunan Kavacık, ”Glutensiz besin maddelerinde, besin maddesi adı ile beraber ambalaj rengi ile zıt bir renkte ‘glutensiz’ ifadesi bulunmaktadır. Glutensiz gıdalarda, ‘Gluten miktarı 20 miligram/kilogramı geçmez’ ifadesi yer almıştır. Ürünlerde, ambalaj rengiyle zıt bir renkte ve kolaylıkla görülebilecek şekilde ‘Hekim tavsiyesiyle kullanılmalıdır’ ifadesi yer almalıdır” ifadelerini kullandı.

Son Dakika Haberler